AİHM MUTFAĞINI YAKINDAN BİLEN HUKUK BÜROSU
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Avrupa Konseyi, Hukuk büromuzun olduğu Fransa’nın Strasbourg şehrinde bulunmaktadır. Av. Doç. Dr. Ümit KILINÇ, 5 sene süreyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde uzman hukukçu olarak görev yapmıştır.
İDENOVA HUKUK BÜROSU İLE AHİM BAŞVURU SÜRECİNİ BAŞARIYLA TAMAMLAYIN
İdenova Hukuk Bürosu, Türkiye ve Strazburg’daki ofisleriyle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) başvurularında profesyonel bir rehberlik sunarak müvekkillerinin haklarını en etkili şekilde savunmaktadır. Büromuzun kurucularından olan Av. Doç. Dr. Ümit KILINÇ, AİHM’de beş yıl uzman hukukçu olarak görev yapmış ve Avrupa İnsan Hakları hukuku alanındaki derin bilgi birikimiyle, başvuru sürecinizin her aşamasında yanınızda yer almaktadır. Ayrıca, Strazburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak görevini sürdüren ve İngilizce, Fransızca ve Türkçe birçok akademik yayına sahip olan Av. Doç. Dr. KILINÇ, Avrupa, Fransız ve Türk hukuklarında uzmanlaşmış bir ekiple çalışmaktadır.
İdenova Hukuk Bürosu, AİHM başvuru sürecinde aşağıdaki adımlarla müvekkillerine başarıyla hizmet sunmaktadır:
1. Başvuru Şartlarının Değerlendirilmesi-İlk Aşama
Başvuru sürecinin ilk adımı, başvurulan davanın AİHM’ye taşınabilir olup olmadığının değerlendirilmesidir. Türkiye'deki iç hukuk yollarının tükenmiş olması ve başvurulan ihlalin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olması gereklidir. İDENOVA HUKUK Bürosu, bu şartların sağlanıp sağlanmadığını dikkatlice inceler ve davanızın AİHM önüne getirilmesi halinde kazanılma şansı konusunda size hukuk danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
2. Başvuru Hazırlığı ve AİHM'de dava açma
Başvurucunun davasını AİHM önünde getirme talebinde bulunması halinde, İDENOVA HUKUK dosyayı detaylı bir şekilde inceledikten sonra başvuru dilekçesini, AİHM’nin belirlediği standartlara uygun olarak hazırlanır (İçtüzüğün 47. maddesi). Avukatlarımız, yerel mahkemenin verdiği nihai kararları ve başvuru sahibinin yaşadığı ihlalleri ayrıntılı şekilde sunarak güçlü bir dosya hazırlar. İDENOVA HUKUK Bürosu’nun Strazburg ofisi, başvuruların hızlı ve doğru şekilde AİHM'ye iletilmesini ve takibini sağlar.
3. AİHM Başvuru Sürecinin Takibi
Başvuru AİHM’ye sunulduktan sonra, müvekkilimize sürecin her aşamasında düzenli olarak bilgi verilir. AİHM’nin başvuruyu kabul etmesi veya reddetmesi, itiraz yollarının işletilmesi, kararın incelenmesi ve itirazda gereken belgelerin sağlanması konusunda büromuz aktif olarak müvekkilinin yanında olur.
4. AİHM Kararlarının Takibi ve AİHM kararlarının usulüne uygun bir şekilde uygulanması
AİHM’nin verdiği kararlar her taraf devlet için bağlayıcıdır. Eğer AİHM, başvurulan ülkenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı bir eylemde bulunduğunu tespit ederse, ilgili ülkenin mahkemeleri veya hükümeti kararları yerine getirmek zorundadır. İDENOVA HUKUK Bürosu, AİHM kararlarının etkin bir şekilde uygulanmasını takip eder ve müvekkilinin haklarının tam olarak yerine getirilmesi için gerekli adımları atar. Özellikle AİHM kararlarının uygulanmasını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi nezdinde girişimlerde bulunmakta ve verilen AİHM kararının usulüne uygun bir şekilde taraf devlet tarafından uygulanmasına katkıda bulunmaktadır.
5. İhtiyati Tedbir Başvuruları ve öncelikli inceleme talebi
İnsan haklarının ağır ihlal edilmesi ve telafisi güç ve imkansız zararların oluşması durumunda, İDENOVA HUKUK AİHM nezdinde ihtiyati tedbir talebinde bulunabilir (AİHM içtüzüğünün 39. maddesi). Bununla birlikte, davanın öncelikli ele alınması talebinde de bulunulabilir (İçtüzüğün 41. maddesi). Bu ihtiyati tedbir başvurusu ve başvurunun öncelikli incelenme talebiyle hukuk büromuz, ortaya çıkacak ağır insan hakları ihlallerini engellemeye çalışarak müvekkilinin haklarını etkin bir şekilde korunmayı hedeflemektedir.
Avrupa’da ve Türkiye’de Güçlü Hukuki Destek
Strazburg’daki ofisimiz, AİHM’ye başvurular için özel bir uzmanlık sunarken, Türkiye'deki ofisimiz de iç hukukta hak kayıplarının önlenmesi ve başvuruların gereksinimlere uygun hale getirilmesi konusunda müvekkillerine tam destek sağlar. Büromuz, Avrupa’daki hukuk sistemine hâkim bir ekip ve güçlü bir yerel ağ ile AİHM başvuru sürecinde size en iyi hukuki hizmeti sunmayı taahhüt eder.
İDENOVA HUKUK Bürosu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru sürecinde deneyimli ve uzman kadrosu ile yanınızda!
KABULEDİLEBİLİRLİK KRİTERLERİ: AİHM'E NASIL VE NE ZAMAN BAŞVURULABİLİR?
Bilindiği üzere, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerde (46 üye ülke) meydana gelen insan hakları ihlallerine karşı her bireyin başvurulabileceği bir uluslararası yargı organıdır. AİHM'ye başvuru için belirli şartlar ve prosedürler vardır.
1. Başvuru Şartları-Sözleşme'nin 34 ve 35. maddeleri
1.1. İç Hukuk Yollarının Tüketilmiş Olması
AİHM'ye başvuru yapmadan önce, başvurulan ülkenin iç hukuk yolları tükenmiş olmalıdır. Yani, başvuru sahibi, yerel mahkemelerdeki tüm başvuru yollarını kullanmış olmalıdır.
1.2. Başvuru Süresi
Başvuru, yerel mahkemenin nihai kararından itibaren 4 ay içinde yapılmalıdır.
1.3. İnsan Hakları İhlalinin Sözleşme ile korunan haklar kategorisine girmesi
AİHM'e yapılan başvuruda şikayet edilen hak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde öngörülen ve koruna bir hak olmalıdır. Örnek olarak çalışma hakkı bu kapsamda değildir. Ayrıca şikayet edilen hakkın AİHM'in yer ve zaman bakımından yargı yetkisi kapsamında olması gerekmektedir. Başka bir deyişle, kural olarak ihlalin taraf devletin topraklarında işlenmesi (taraf devletin taraf olmayan başka bir devlet toprağında etkin kontrolünün olması bunun istisnasını oluşturmaktadır) ve o dönemlerde taraf devletin mahkemenin yargı yetkisini kabul etmesi gerekmektedir.
Bununla birlikte,
-başvurunun başka bir uluslararası organa sunulmamış olması,
-başvurucunun mağdur sıfatının olması,
-başvurucunun kurum olması durumunda, kendisi ile şikayet ettiği devlet arasında hiyerarşik bir bağının olmaması (örneğin belediyeler veya köy tüzel kişilikleri),
-başvurunun daha önce incelenmemiş olması,
-başvurucunun önemli bir zararının meydana gelmiş olması,
-ve başvurunun temelden yoksun olmaması
gerekmektedir.
2. Başvuru Süreci
2.1. Başvurunun Hazırlanması ve AİHM'e Sunulması
İDENOVA HUKUK başvuruya konu davayı incelemekle ve AİHM önünde davanın kazanılma şansını belirlemekle işe başlamaktadır. Başvurucunun gözünden kaçan ama Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olabilecek noktaları araştırıp bu konudaki analizlerini müvekkil ile paylaşmaktadır. Sonrasında başvuru formunu ve eklerini AİHM usul kurallarına uygun bir şekilde hazırlar ve müvekkile sunar. Müvekkilin onayından sonra İDENOVA HUKUK AİHM nezdinde davayı açar.
2.2. Başvurunun Alınması, İncelenmesi ve Kaydedilmesi
AİHM, başvuruyu aldıktan sonra kaydeder ve dosyaya bir kayıt numarası vermektedir. Sonrasında başvurunun İçtüzüğün 47. maddesine uygun olup olmadığı incelemesi yapılır. 47. maddeye uygun olmayan başvurular idari yönden reddedilir ve bu red kararı başvuruya bildirilir. 4 aylık süre içinde başvurucu yeni başvuru yapabilir. Eğer idari red yazısı 4 aylık başvuru süresinden sonra verilmişse, başvurucunun yeni başvurusunun 4 aylık başvuru süresine uyulmamasından dolayı reddedilme ihtimali vardır.
İçtüzüğün 47. maddesine uygun yapılan başvuru sonrasında kabuledilebilirlik kriterlerinin incelenmesi için filtre bölümüne gönderilir. Başvuru açıkça kabuledilemez ise bir raporlar dava tek hakimli oluşuma gönderilir ve dava reddedilir. Tek hakimli oluşumun verdiği kararlar kesindir ve Büyük Daire önünde itiraza konu olamamaktadır. Buna karşın dava ciddi bulunursa ve ihlal durumu söz konusu ise, dava kaydedilir ve kayıt yazısı başvurucu veya vekiline iletilir. Dava sonrasında sırası geldiğinde mahkeme gündemine alınır.
2.3. AİHM Kararı
AİHM, başvuruyu esastan değerlendirir ve ihlal tespit ederse, başvurulan ülkeyi mahkum eder. Bu kararda Sözleşme'nin 41. maddesine uygun olarak ayrıca maddi ve manevi tazminat ile yargılama giderlerinin ödenmesine karar verilir. Gerektiğinde başvurucunun serbest bırakılmasını veya yargılamanın yenilenmesine de karar verilebilir. AİHM'in verdiği karar 3 hakimli Komiteler tarafından verilmişse bu karar kesindir ve Büyük Daire önünde itiraza konu olmaz. Dolayısıyla kararın icrası için bir karar örneği Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesine gönderilir.
Buna karşın karar 7 hakimli Daireler tarafından verilmişse, bu karara karşı Büyük Daire önünde itiraz edilebilir. 17 Hakimli Büyük Dairenin kararları ise kesindir. Bu kararlar kesinleşme ile Bakanlar Komitesi'ne kararların icrası için gönderilir.
AİHM'in kesinleşmiş kararları taraf devletler için bağlayıcıdır ve ülke iç hukukunda uygulanmaları zorunludur.
AİHM BAŞVURU SÜRECİNDE NEDEN İDENOVA HUKUK NEDEN BİZİ TERCİH ETMELİSİNİZ ?
AİHM VE ULUSLARARASI HUKUK ALANINDA ÜNİVERSİTEDE ETKİN OLAN HUKUK BÜROSU
Av. Doç. Dr. Ümit KILINÇ 2012-2013 tarihlerinde Fransa Reunion Üniversitesi Kamu hukuku anabilim dalında öğretim görevlisi/yardımcı doçent olarak akademik çalışmalarda bulunmuştur. Kendisi 2013 yılından beri Strazburg Üniversitesi Hukuk Fakültesinde öğretim görevlisi olarak ders lisans ve yüksek lisans dersleri vermekte ve Türkçe, Fransızca ve İngilizce yayınlanmış birçok yayını bulunmaktadır.
AVRUPA HUKUKU, TÜRK VE FRANSIZ HUKUKUNU İYİ BİLEN ULUSLARARASI HUKUK BÜROSU
Av. Doç. Dr. Ümit KILINÇ hem Fransa'nın Strazburg hem de İstanbul Barosuna bağlı olarak çalışmaktadır. Akademik çalışmalarıyla birlikte avukatlık tecrübesi sayesinde Avrupa Hukuku, Fransa Hukuku ve Türk Hukukuna tamamen vakıftır. Strazburg ve İstanbul’daki ofislerimiz üzerinden daha etkin ve geniş çaplı bir hizmet sunulmaktadır.